برخی رشته های دانشگاهی و حتی رشته های فنی حرفه ای و کاردانش دبیرستان در پایان دوره تحصیل نیاز به گذراندن دوره کارآموزی دارند. کارآموزی به عنوان دروس اصلی و اجباری در رشته های عملی و فنی می باشد و زمینه تجربی خوبی را برای دانشجویان ایجاد می کند. در این مطلب ابتدا به طور کامل در رابطه با شرایط اخذ واحد کارآموزی صحبت کرده و نحوه نگارش گزارش کارآموزی به همراه نمونه گزارش کارآموزی را ارائه می کنیم.
شرایط اخذ واحد کارآموزی
هرچند سطح کیفی و علمی دانشگاه ها بالا باشد باز هم نمی توان در محیط آکادمیک آنچنان که باید تجربه کسب کرد و این مهم تنها با ایجاد تجربه و کار کردن در یک محیط کاری همچون محیط های صنعتی و … کسب می شود.

محیط کارآموزی مکانی برای کسب تجربه کاری و پیاده سازی آموخته های چندین ساله در دانشگاه می باشد.
درس کارآموزی در اکثر رشته ها به غیر از رشته های تحقیقاتی و نظری وجود داشته و دانشجویان پزشکی، مهندسی، حقوق و … در پایان دوره تحصیل باید دوره کارآموزی را به عنوان یک واحد دانشگاهی در محیط خارج از دانشگاه سپری کنند.
تعداد ساعات این درس در رشته های مختلف و مقاطع گوناگون فرق دارد و حداکثر زمان خاصی نیز برای اتمام این درس تعیین می شود که می توانید زمان و تعداد ساعات کارآموزی مربوط به مقطع و رشته تحصیلی تان را از استاد کارآموزی خود بپرسید.
انتخاب واحد کارآموزی معمولا در ترم های آخر دانشگاه و پس از گذراندن ۸۰ واحد درسی یا بیشتر می باشد و معمولا دانشجویانی که ترم ۶ و بالاتر هستند می توانند با توجه به معدل و تعداد واحدهای پاس شده شان این درس را بردارند.

در صورت امکان واحد کارآموزی تان را در ترم تابستان اخذ کنید تا زمان بیشتری برای حضور به موقع و مرتب در محل کارآموزی داشته باشید.
در صورتی که مکان مناسبی برای گذراندن دوره کارآموزی خود پیدا کنید می توانید به تجربه عالی برای کار برسید و اطلاعات خیلی مهمی کسب کنید. بسیاری از دانشجویان در دوران تحصیل مشغول کار دانشجویی می شوند و می توانند واحد کارآموزی خود را نیز در همین مکان بگذرانند.
گذراندن دوره کارآموزی در یک شرکت یا نهاد قوی و یادگیری اصولی کار می تواند بر روی رزومه نویسی شما از جمله رزومه تحصیلی و رزومه کاری تاثیر بسزایی داشته باشد. شما می توانید تخصص و علم استاد کارآموزی و تجربه مسئول بخش کارآموزی خود را ترکیب کرده و به تخصص بسیار مفیدی در رابطه با رشته تحصیلی خود برسید.
نحوه نگارش گزارش کارآموزی
بعد از پایان دوره کارآموزی بایستی گزارش کاملی در رابطه با ساعات گذرانده شده، شرح کامل فعالیت های روزانه، نظر استاد راهنمای کارآموزی، نظر کارفرما در محیط کارآموزی و … در قالب فایل پی دی اف یا ورد و یا به صورت تایپ و صحافی شده تحویل گردد و همچنین هنگام تحویل مدارک پایان دوره، یک نسخه از گزارش کارآموزی روی سی دی به دفتر ارتباط با صنعت دانشگاه ارائه می شود.

تا حد ممکن سعی کنید در گزارش کارآموزی خود از نمودارها، جداول و … برای ارائه اطلاعات مهم و جمع بندی ها استفاده کنید.
از جمله مواردی که در تهیه گزارش کارآموزی باید به آن توجه کنید می توان موارد زیر را قید کرد:
- گزارش کارآموزی باید به صورت یک فایل مرتب با فرمت بندی خاص ارائه شود. برای مثال صفحات اول شامل صفحات نام خدا، تشکر، فهرست مطالب، مقدمه و … می باشند و پس از آن گزارش کلی و جزئی کارآموزی ارائه می شود.
- اصل گزارش کارآموزی شامل آشنایی با محیط کار و فعالیت هایی که کارآموز بصورت روزانه در محیط کار انجام می دهد و سایر موارد لازم با نظر استاد راهنما می باشد.
- تاریخ شروع و پایان کار آموزی بایستی در گواهی پایان کارآموزی قید گردد.
- تعداد ساعات کار آموزی (مجموع ساعات) و همچنین ریز ساعات حضور و فعالیت در محل کارآموزی در گواهی پایان کارآموزی ذکر شود. (طبق دستور العمل، تعداد ساعت کار روزانه حداکثر ۸ ساعت در روز ( به جزء ایام تعطیل ) می باشد)
- گواهی پایان دوره کارآموزی باید در نامه سربرگ دار شرکت یا موسسه کارآموزی تنظیم، مهر و امضاء گردد.
نمونه گزارش کارآموزی
معمولا دانشگاه ها فرم های گزارش کارآموزی مخصوص دانشگاه خود را داشته و در زمان اخذ واحد کارآموزی این فرم ها به دانشجو ارائه می شود اما برخی از دانشگاه ها و هنرستان ها نیز چنین فایلی ارائه نداده و خود دانشجو یا دانش آموز بایستی گزارش کارآموزی تدوین کند.
در این بخش ما نمونه ای کامل از گزارش کارآموزی را در قالب فایل پی دی اف آماده کرده ایم که می توانید جهت آشنایی با گزارش کارآموزی آن را دانلود و مورد استفاده قرار دهید.