تمام افرادی که به دنبال راه اندازی هر نوع کسب و کاری هستند، می دانند که برای موفقیت کسب و کار و رسیدن به هدفشان، نیاز به بازاریابی موفق دارند. اما بازاریابی موفق بدون ایجاد برنامه بازاریابی ممکن نخواهد بود.
اما برنامه بازاریابی چیست؟ هدف و مزایای آن چیست؟ چگونه باید برنامه بازاریابی مناسب با کسب و کار خانگی خود را ایجاد کنیم؟ در ادامه مقاله به این سوالات پاسخ می دهیم و به شما در مسیر ایجاد برنامه بازاریابی کمک خواهیم کرد.
برنامه بازاریابی چیست؟
دومین نکته مهم بعد از تولید یک کالا یا خدمات عالی، بازاریابی است، که سهم بسیار زیادی در موفقیت کسب و کار خانگی دارد. بدون بازاریابی، مردم با کالا یا خدمات شما آشنا نمی شوند و بدون مشتری، عملا کسب و کاری نخواهید داشت.
برنامه بازاریابی یک سند تجاری است که استراتژی و تاکتیک های کسب و کار شما را مشخص می کند.
این برنامه معمولا بر یک مدت زمان خاص متمرکز است (مثلا برنامه برای 12 ماه آینده)، و جزئیات متفاوتی درباره بازاریابی (مثل هزینه ها، اهداف، و نحوه انجام کار) را پوشش می دهد.
اما برنامه بازاریابی، یک برنامه ثابت و غیر قابل تغییر نیست، بلکه باید متناسب با رشد کسب و کار شما و تغییر گرایشات بازاریابی جدید، تغییر کرده و تکامل یابد.
هدف برنامه بازاریابی چیست؟
بسیاری از صاحبان کسب و کارهای خانگی، یک برنامه بازاریابی می نویسند، اما در عمل آن را کنار می گذارند.
اما باید بدانید که برنامه بازاریابی مثل یک نقشه راه عمل کرده و مسیر رسیدن به موفقیت در کار را به شما نشان می دهد. در مسیر باید به آن مراجعه کنید و آن را برای رسیدن به نتایج، مورد ارزیابی قرار دهید.
با این که برخی از صاحبان کسب و کارهای کوچک، برنامه بازاریابی را به عنوان جزئی از برنامه کلی کسب و کارشان قرار می دهند، از آن جایی که بازاریابی برای رسیدن به موفقیت بسیار مهم است، داشتن یک برنامه جامع و با جزئیات برای آن پیشنهاد می شود.
می توانید به جای قرار دادن این برنامه در برنامه کلی کسب و کار، آن را به صورت مجزا تهیه کنید و ضمیمه برنامه کسب و کارتان قرار دهید.
فواید برنامه بازاریابی
اهمیت داشتن برنامه بازاریابی دارای جزئیات را نمی تواند نادیده گرفت. این برنامه:
- بازار هدف شما را مشخص می کند. یافتن مشتری با شناختن آن ها بسیار راحت تر است.
- کمک می کند تا پیام های بازرگانی شما نتایج خوبی داشته باشد. بازاریابی به معنی این است که بدانید کالا یا محصول شما چه کمکی به بازار هدف شما می کند. پیام های شما باید مستقیما بازار را هدف قرار دهند.
- تمرکز و جهت را مشخص می کند. ایمیل، رسانه های اجتماعی، تبلیغات، وبلاگ نویسی برای کسب درآمد، پیام مستقیم و امثال این ها. با وجود انتخاب های زیاد برای بازاریابی، باید بتوانید بهترین نوع آن را برای کسب و کارتان انتخاب کنید.
نحوه ایجاد برنامه بازاریابی
یک برنامه بازاریابی معمولی برای یک کسب و کار کوچک، عناصر زیادی را در بر می گیرد، مثل شرح رقبا، میزان درخواست برای کالا یا خدماتی که ارائه می دهید، و نقاط ضعف و قوت کسب و کار و رقبای آن از دیدگاه بازار.
از این برنامه باید هر روز استفاده کنید تا بتوانید به اهداف تجاری و سود خود برسید. هنگامی که برنامه بازاریابی خود را می سازید، بر نکاتی که برای شناخت و دست یابی به بازار هدف ضروری هستند، تمرکز کنید.
در ادامه اصول ابتدایی را برای ساخت این برنامه بیان می کنیم:
1. جزئیاتی درباره وضعیت فعلی کسب و کار.
محصول یا خدماتی که ارائه می دهید چیست؟ در حال حاضر برای دستیابی به مشتریان جدید چه شیوه ای دارید و با چه چالش هایی رو به رو هستید؟
در یک سال آینده ممکن است با چه مسائلی رو به رو شوید (مثل مسافرت یا تغییر مکان، یا قوانین جدیدی که شاید بر کسب و کار شما تاثیر داشته باشند)؟
2. بازار هدف شما کیست؟
چه کسانی خریدار کالا یا خدمات شما هستند؟ پاسخ به این سوال هرگز نباید «همه» باشد.
برای این که بازارتان را مشخص کنید، باید اول نحوه کمک کالا یا خدماتتان به افراد را مشخص نموده، و سپس افرادی که به کالا و خدمات شما نیاز دارند را شناسایی کنید.
شاید بازار هدف شما دارای چند هدف مختلف باشد، که با این شرایط تقسیم بازار می گوییم.
برای مثال اگر کار شما کمک به افراد برای کاهش وزن است، بازار هدف شما می تواند مادرانی باشد که به دنبال کاهش وزن پس از زایمان هستند، و یا هر گروه دیگری که به دنبال بازیابی سلامت خود هستند.
3. اهداف شما برای این مدت چیست؟
اهدافتان را به صورت جزئی و خاص بیان کنید. برای مثال می خواهید لیست ایمیلتان را تا سال بعد به مقدار X افزایش دهید، و یا به تعداد X مشتری پیدا کنید.
با داشتن یک هدف که از لحاظ کمی قابل اندازه گیری است، می توانید تاثیر برنامه بازاریابی تان را بسنجید.
4. برای رسیدن به اهداف و بازار هدف از کدام تاکتیک های بازاریابی استفاده می کنید؟
بگذارید بازار هدف شما را برای انتخاب استراتژی های کسب و کارتان راهنمایی کند. پاتوق بازار هدف شما کجاست؟ چگونه می توانید نظر مشتریان را به کسب و کار خود جلب کنید؟ می توانید از نرم افزارهای بازاریابی استفاده کنید؟
برای مثال اگر بازار هدف شما زمان زیادی را در اینستاگرام می گذرانند، می توانید یک صفحه اینستاگرامی باز کنید، یا در تبلیغات اینستاگرامی سرمایه گذاری نمایید.
اگر کسب و کار شما ارائه خدمات مختلف برای دیگر کسب و کارهاست، می توانید مقاله ای راجع به کسب و کارتان در یک روزنامه یا مجله مربوط به کسب و کار هدف بنویسید.
5. هزینه آن چقدر است؟
در این بخش باید برای برنامه بازاریابی خود بودجه تعیین کنید. استراتژی های بازاریابی رایگان فراوانی وجود دارند، با این حال آن ها نیز نیاز به اختصاص دادن زمان دارند که خود نوعی هزینه محسوب می شود.
اگر کار شما مربوط به برگزاری جشن هاست، باید هزینه رفت و آمدها، ارسال دعوت نامه ها، خرید جوایز قرعه کشی ها و دیگر هزینه ها را در نظر بگیرید.
هزینه کردن در بخش بازاریابی، از هزینه در باقی بخش های کسب و کار خانگی واجب تر و ضروری تر است، البته اگر سرمایه گذاری شما هوشمندانه بوده و سود دهی داشته باشد.
6. برنامه بازاریابی را چگونه اجرا می کنید؟
برنامه ریزی بسیار آسان است، اما سختی کار در اجرای برنامه ریزی نهفته است. چگونه استراتژی های بازاریابی تان را در کسب و کارتان جای می دهید؟
اگر کارتان بر محور رسانه های اجتماعی می چرخد، آیا از ابزار مدیریت رسانه های اجتماعی استفاده می کنید، یا یک مدیر رسانه اجتماعی استخدام خواهید کرد؟ وبلاگ نویسی خواهید کرد یا مطلبی برای انتشار در دیگر سایت ها خواهید نوشت؟
هر روز باید این کار ها را انجام دهید تا بازار هدف را با کسب و کار خود آشنا کنید، و این کار تنها با داشتن یک برنامه بازاریابی مناسب که بتواند در برنامه روزانه جا بگیرد اتفاق می افتد.
برنامه بازاریابی تان را به روز نگه دارید.
این برنامه یک سند زنده و قابل تغییر است. تحلیل نتایج و تغییر استراتژی های بازاریابی، یک امر مهم در جهت به روز رسانی برنامه و رسیدن به اهداف تجاری شما است.
عوامل زیادی بر انتخاب ها و نتایج بازاریابی شما تاثیر دارد، مثل شرایط بازار، درخواست برای کالا یا خدمات شما، مسائل مزبوط به قیمت گذاری. و روش های جدید بازاریابی (مثل پلتفرم جدید رسانه های اجتماعی).
بسیار مهم است که از تمام این عوامل آگاهی داشته باشید و برنامه بازاریابی تان را بر اساس آن ها تنظیم کنید.