نقش استارتاپ ها در ایجاد اشتغال بین جوانان، بدون شک یکی از مهمترین مسائلی در حوزه کارآفرینی و تولید ملی است. در چند سال گذشته شاهد گسترش شرکت هایی بوده ایم که بر پایه استارتاپ بنا نهاده شده اند. این شرکت ها، توانسته اند با جذب و ایجاد اشتغال جوانان، بسیار موفق عمل کنند.

استارتاپ چیست؟
استارتاپ ها شرکت های کوچکی هستند که معمولا براساس ایده و خلاقیت یک نفر یا مجموعه ای از افراد شکل گرفته اند؛ این شرکت ها، در تلاش هستند که با استفاده از ایده جدید و خلاقیتی که در ارائه محصول یا خدمت از خود نشان می دهند، درآمدزایی کنند.
استارتاپ ها از زمان ایجاد و بعد از آن گسترش خود؛ برای کاربری در فضای مجازی و اینترنت فعالیت های زیادی داشته اند و تلاش کرده اند تا با مطرح کردن ایده های جدید، خدمات جدید و البته کاربر پسند ارائه کنند و در عرصه رقابت ماندگار شوند و این موضوع باعث شده است ، نقش استارتاپ ها در ایجاد اشتغال در طول این سالها افزایش یافته است.
تا کنون، استارتاپ ها در ایجاد اشتغال بسیار خوب عمل کرده اند. در تحقیق جامعی از سوی موسسه ای به نام “گاست“، از بین 579 شتاب دهنده در دنیا، چیزی حدود 11 هزار و 700 استارت تاپ شکل گرفته که حدود 209 میلیون دلار میزان سرمایه گذاری، فقط در حوزه شتاب دهی توسط این شتاب دهنده ها سرمایه گذاری شده است، که در این میان سهم کل خاورمیانه از آن 11 هزار استارت تاپ، 172/1 استارت تاپ است و درصد بسیار بسیار اندک آن متعلق به کشور ایران است.
اگر بخواهیم تعریفی ساده از شتاب دهنده ها ارائه نماییم، در واقع شتاب دهنده ها، یک سرمایه اولیه نقدی را به افراد یا همان تیم تشکیل دهنده استارتاپ ها می دهند تا فعالیت خود را شروع و گسترش دهند. این سرمایه را سرمایه بذر می گویند که در نقطه استارت به وجود می آید.
یکی از مزایای این نوع کسب و کارها، رشد سریع، خلاقیت و ایجاد اشتغال برای جوانان است. خلاقیت حرف اصلی و اول را در این شرکت ها می زند و افراد یا همان تیم تشکیل دهنده یک شرکت استارتاپی نیاز دارد همیشه خلاق باشد و ایده های جدیدی را ارائه نماید. در همین رابطه، بررسی نقش استارتاپ ها در ایجاد اشتغال یکی از موضوعات مهم این مقاله است.
باید گفت که استارت آپ ها از زمان ظهور برای بهره گیری از ارزش بازار ایجاد شده توسط اینترنت بوجود آمدند و تلاش کردند تا با مطرح کردن ایده های نو، محصولات و خدمات جدید و جذابی ارائه کنند که بتوانند مشتریان را به خود جذب کنند.
محسن ملایری، مدیر عامل و کارشناس شتاب دهنده ها در نشست پژوهشی،اهمیت استارتاپ ها و نقش آن دررونق کسب و کار تشریح کرد و از تعامل شتاب دهنده ها برای این کسب و کارهای نو با رسانه ملی و چالش های پیش روی استارت تاپ ها خبر داد. نقش استارتاپ ها در ایجاد اشتغال موضوع مهم دیگری بود که به ان پرداخته شد.

نقش استارتاپ ها در ایجاد اشتغال
گسترش شرکت های استارتاپی نیازمند نیروهای جوان و بااستعداد است که بتوانند خودشان را با فناوری روز پیش ببرند. این موضوع باعث می شود رقابت در این حوزه هم سخت تر شود. در این خصوص، افراد شاغل در حوزه استارتاپ کشور، همواره در تلاش هستند تا با خلق ایده های نو بهترین نوع خدمات را به مشتریان خود ارائه کنند.
ارائه ایده های نو، در جهت تکمیل و تقویت سیستم فروش یا ارائه خدمات باعث می شود که نیروهای بیشتری در این زمینه مشغول به کار شوند و این رویه باعث می شود نقش استارتاپ ها در ایجاد اشتغال پررنگ تر شود.
از آن جهت که شرکت های استارتاپ بر پایه فن آوری عمل می کنند، گسترش پذیری استارت تاپ ها به وسیله رشد فناوری خیلی سریع تر امکان پذیر است. مثلاً کافه بازار در عرض 5 سال به 25 میلیون کاربر می رسد، چون گسترش پذیر و بر پایه فناوری اطلاعات است که خود این فناوری موجب رشد و توسعه آن می شود. رشد بیشتر یعنی بازار بیشتر؛ این مدلی است که ما به آن مدل زیست بوم می گوییم؛ چرا که در هر مرحله امکان ریزش برای آن وجود دارد. در دنیا بیشتر کسب وکارها نوپا محکوم به شکست خوردن هستند، اما در استارت تاپها کارشناسان بر این باورند که علاوه بر موفقیت، باید احتمال شکست را هم کاهش دهند.

کپی شرکت های استارتاپ
در بررسی نقش استارتاپ ها در ایجاد اشتغال جالب است که به این نکته اشاره کنیم که اتفاق جدیدی در حال رخ دادن است و آن این که ما با نسل جدیدی مواجه شدیم که کپی از استارت تاپ ها موفق از جهان می کنند. اولین نسل “کپی موفق استارت تاپ ها” از ده سال گذشته شروع به فعالیت کرده است. مثل “دیجی کالا” که کپی “آمازون” است و یا “آپارات” که کپی “یوتیوپ” است؛ در واقع شکل گیری این نوع استارت تاپ ها در کشور از سوی کارآفرینان داخلی محقق شد و این موضوع اتفاق خوب در کشور ما بود. البته ناگفته نماند که این اتفاق در بسیاری از بازارهای نوظهور مثل ترکیه، برزیل، آرژانتین، اندونزی هم رخ داد که نسل اول این استارت تاپ ها در واقع کپی موفق استارتتاپهای جهان بود.
البته در حال حاضر نسل اول (راه اندازی استارت تاپ ها) اشباع شده و دیگر افراد به دنبال راه اندازی تاکسی اینترنتی و یا فروشگاه اینترنتی نیستند، چراکه کارآفرینان موفق در این عرصه زیاد هستند و در واقع بازار در این مرحله به بلوغ خود رسیده است. اما اتفاق جالبی افتاده است و آن هم این است که عصر دوم از نوآوری ها شکل می گیرد. بدین معنی که این استارت تاپ ها تلاش می کنند تا مشکلات محلی را حل کنند. این مسئله در جهان هم رخ داده است؛ مانند شرکت های شتاب دهنده لجستیک حمل و نقل در هند که به رفع چالشهای محلی و به نوعی به بومی سازی آن می پردازنند و با نوع خود در آمریکا متفاوت است. این موضوع در ایران هم رخ داده یعنی استارت تاپ در مرحله دوم و در حالت گذرا قرار گرفتند. در واقع نوآوری های محلی در حال رخ دادن است. به عنوان مثال استارت تاپی به نام «پرداختن» مشکل پرداخت پول خرد در تاکسی ها را برطرف می کند و این خود یکی از وجوه پررنگ نقش استارتاپ ها در ایجاد اشتغال است.

نقش استارت تاپ ها در توسعه اقتصادی
بیشتر این سرمایه گذاری ها در حوزه فناوری قدم می گذارد؛ دستگاه هایی که اینترنت وصل هستند، مثل خانه های هوشمند در حوزه سلامت، کشاورزی، تجارت الکترونیک، آموزش بیوتکنولوژی، در حوزه تحقیقات، مسکن و …
نقش استارتاپ ها در ایجاد اشتغال بدون شک به اثبات رسیده است و بالاخره در دنیا این نوآوری اتفاق افتاده است. شما دقت کنید در 20-15 سال گذشته طول عمر شرکت 65 سال بوده است، اما امروزه این عدد در دنیا به 12 سال رسیده است یعنی طول عمر یک شرکت در دنیا از موقعی که شکل می گیرد تا زمانی که از بین می رود حدود 12 سال است. چرا؟ چون بازارها سریع تر تبلیغ میکنند و سرعت شکل گیری فناوری به مراتب بالاتر رفته است. نقش استارتاپ ها در ایجاد اشتغال در حال بررسی بیشتری است .
جمع بندی:
در این سالها، نقش استارتاپ ها در ایجاد اشتغال بسیار چشم گیر بوده است و هم اکنون نیز افراد زیادی هستند که برپایه فن اوری کسب و کار خود را گسترش می دهند. این موضوع نیاز به نیروهای متخصص دارد و این نیاز باعث ایجاد اشتغال می شود.
اما چالش های شرکت های استارتاپ هم چنان ادامه دارد. چالش هایی مانند؛ نیاز به سرمایه. مهارت آموزی افراد و نیروهای متخصص و همین طور بهبود فضای کسب و کار که همان ارائه ایده های جدید است. امیدوارم این شرکت ها با حمایت های دولتی و البته مردمی، بتوانند به حیات خود به خوبی ادامه دهند.